Hur skulle Susanna Kallur ha gjort?

Uppdaterad: feb 8
Här är de 5 vanligaste tillväxthindren för företag – är det något av dem som håller dig tillbaka?


1. VD (slash ägare) vill inte växa.


Vill du att ditt företag ska växa? Alltså verkligen verkligen? Okej, men om du vill det - har du berättat att det är det du vill för alla andra då?


Action: Se till att alla på företaget vet att du vill att företaget ska växa. Det ska vara tydligt för alla att det är målet. Snacka om det så fort du får chansen - vid kaffemaskinen, på parkeringen, i megafonen. Scenen är din!


2. Kopierar konkurrenter


Vad ni gör annorlunda jämfört med era konkurrenter?


Action: Om du inte kommer på något som ni gör annorlunda – fundera på om det är dåligt på något sätt. Kan ni göra annorlunda på något sätt och berätta om det för era kunder?


3. Inte full koll på kunderna


Har ni koll på vilka era viktigaste kunder egentligen är? Och varför de väljer just er?


Action: Skriv ned vilka kunder ni tjänar mest pengar på och vad det är ni levererar till dem. Fundera på hur man klonar dem. Kan ju vara svårt att klona så försök istället hitta liknande kunder.


4. För trögt sälj


Handen på hjärtat - jobbar ni aktivt med sälj eller blir det mest ordermottagning?


Action: Här är vårt bästa tips att börja lyfta luren och sälja. Bara göra. Och om man har svårt för det själv – hitta någon som älskar det!


5. Ensam är stark


Det finns en risk att det är du själv som är flaskhalsen för tillväxt. Om du sitter fast i operativa frågor och inte får tid att lyfta blicken.


Action: Fundera på hur mycket tid du lägger på att tänka på framtiden och att zooma ut för att se helheten. Om det är något du inte har tid för behöver du lösa det om ni ska kunna växa. Kanske behöver du en administratör? Eller en ordermottagare? Eller någon som ansvarar för det operativa? Ett första steg är att vilja frigöra tid och sen försöka göra det antingen i mindre steg genom att delegera mer eller ta ett större steg.Visst låter det lätt? Nä, lättare sagt än gjort! Mitt tips är att ta en sak i taget – vad är det som håller er tillbaka mest? Fokusera på det och ta ett litet kliv i rätt riktning med just det!


40 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla