Från 5 till 30 anställda på Soltia.

När Mir Khedri slutade sitt heltidsuppdrag som konsult hade hans bolag 5 anställda, två år senare räknar de med att vara 50 anställda. Affärsutvecklingen från Tillväxt Botkyrka har varit en stor hjälp på vägen.

En ”no-brainer”.

När Mir på Soltia blev kontaktade av Tillväxt Botkyrka var det en dipp i branschen på grund av Corona, och han hade precis förlorat sitt konsultuppdrag. Att tacka ja till Erik Dreborgs erbjudande var en ”no-brainer”. Han hade flera gånger blivit rekommenderad att sluta konsult själv och bygga bolaget i stället.

– Jag jobbade själv heltid som konsult och hann inte med att utveckla bolaget, säger Mir.

Mir startade IT-konsultbolaget Soltia 2012, innan dess hade han drivit liknande verksamhet i Australien. Vi träffar Mir tillsammans med två kollegor, Charbel och Robert. Robert har 14 år i branschen och gedigen erfarenhet av att jobba som konsultmäklare. Han har samarbetat med Mir sedan 2008 och var med och drog in Soltias första kund 2012. Charbel är en barndomsvän till Mir med bakgrund inom försäljning.

 

Satte upp papper på väggen

Erik Dreborg och Bengt Waldermarson på tillväxt Botkyrka bjöd in till en affärsutvecklings- workshop där det formulerades erbjudanden, kundsegment och strategier, allt mynnade ut i en tillväxtplan att följa med tydliga mål.

– Alla de här grejerna hade vi redan i våra huvuden, men det blir mycket klarare när man för ner det på papper. Man kanske inte tittar så mycket på det i efterhand, men man har det i bakhuvudet. Vissa saker printade vi ut och satte upp på väggen, så att man kan se det varje dag! Vi drog ett streck varje gång vi utfört något i planen, säger Mir.

– En extern person ser saker som du kanske inte gör. Sen gäller det att du har viljan att växa, det är fortfarande du som måste göra jobbet, tilläger Charbel

 

3 rekryteringar i månaden

Under våren 2021 utvecklade Soltia en rekryteringsstrategi som fungerar riktigt bra för företaget. Målet var 30 anställda inom 3 år, men det målet har de redan nått. De utvecklare som behöver lära sig svenska kan få en distansutbildning genom tillväxt Botkyrkas partner.

– De flesta kan klara sig ganska bra med att jobba på engelska men för att kunna integreras i samhället är svenskan viktig. Vi når även en större kundkrets om personalen talar svenska, hela den offentliga sektorn till exempel, säger Robert.

 

Någon som tar en i örat

När organisationen växer blir arbetskultur viktigt, här har Soltia fått kostnadsfri rådgivning av specialistpartner Teresa på Culture by design. Robert har även uppskattat Eriks löpande uppföljning av affärsmålen.

– Ibland är det bara bra med någon som tar en lite i örat och följer upp! Någon som håller en ansvarig.

Soltia är idag mer än fyra gånger större än när samarbetet med Tillväxt Botkyrka började och har snart uppnått sitt tillväxtmål, då är det dags för ett nytt målmöte, menar Erik. Mir håller med.

– Vi fortsätter gärna samarbetet med Tillväxt Botkyrka, och tänker fortsätta växa. I år räknar vi med att vara över 50 personer, säger Mir.

Det är enkelt att arbeta med människor som vill utvecklas.

Soltia inspirerar med engagerad personal som verkligen vill utvecklas. Det har varit en fröjd att delta i affärsutvecklingen av detta lovande IT-bolag.

Erik Dreborg
Tillväxt Botkyrka