Här samlar vi information för dig vars verksamhet är påverkad av COVID-19

Checklista - om ditt företag påverkas av Corona

Vi uppdaterar checklistan oftare än den här sidan så om du vill ha den absolut senaste klickar du här.

Frågorna nedan används av flera entreprenörer som underlag när de planerar sin framtid närmsta 3-6 månaderna, förhoppningsvis är de värdefulla för dig också.

1. Vad är vår nulägesanalys?

- Har vi gjort en riskanalys?

- Hur ser kassaflödet ut kommande 3 mån utifrån olika scenarios?

- Om det fortsätter såhär, hur många dagar har verksamheten kvar?

Här är länkar om ni behöver mallar för likviditetsbudget, riskanalys,

Här är en guide för likviditetskontroll från Grand Thorton
Här är planeringsstöd från MSB

2. Vilka kortsiktiga åtgärder genomför vi för att stabilisera kassaflödet?

- Betalar vi för något som vi kan klara oss utan?

- Har vi ringt runt till leverantörer för att avboka eller fråga om anstånd?

- Borde vi söka anstånd på skatten eller kommunala avgifter?

- Kan vi rädda försäljning genom att anpassa verksamheten, andra erbjudanden, andra kunder?

3. Ska vi permittera eller säga upp personal?

- Hur ser beläggningen ut på personalen idag? Hur många är sjuka?

- Har företaget kollektivavtal, och/eller är anställda medlemmar i facket?

- Har vi råd att permittera? Tror vi att situationen kommer ändras inom 6 mån?

- Vet vi vad som krävs för att få statligt stöd för korttidspermitteringar?

- Om vi behöver säga upp personal, hur ska det gå till? Vilka regler gäller?

Vi har samlat information om permitteringar, uppsägning och sjukskrivningar i detta dokument (länk)

Tillväxt Botkyrkas kostnadsfria tjänst för entreprenörer vars affärer påverkas av Corona

Bollplanket

Bollplanket är en timme via länk där vi bollar dina akuta frågor och hittar rätt svar tillsammans. Kostnadsfritt för dig.

-  Vi har ständig direktkontakt med kommunen och tar gärna upp dina frågor och önskemål

- Vi kan koppla ihop dig med andra entreprenörer och experter som passar dina akuta behov

- Vi kan guida dig i regeringens och kommunens olika stödpaket till företagare, fördelar och nackdelar

- Tillsammans går vi igenom checklistan (se ovan)

Videos med tips för dig som driver ett företag i Botkyrka

"Nu när det är en sån här kris ska man ställa upp." Freddy Pano driver Södra Vanadistvätten som hyr ut textilier och tvättar åt Stockholms finaste hotell och restauranger. Han har starka relationer till sina kunder. Flera av dem har han arbetat med i 20 års tid. De har utvecklat sina verksamheter och han har utvecklat sin. De har vuxit tillsammans. Här berättar han hur han har valt att agera i den här situationen.

Till dig som behöver permittera eller säga upp personal. Alexander af Jochnick är styrelseordförande för Tillväxt Stockholm och styrelseledamot för Tillväxt Botkyrka. Han är också styrelseordförande för kosmetikakoncernen Oriflame med försäljning i över 60 länder. Här är Alexanders ord till Botkyrkas entreprenörer.

Så tar du dig igenom en kris. Michael Treschow är ordförande i Tillväxt Botkyrkas styrelse och styrelseledamot i Tillväxt Stockholm. Han har en bakgrund som VD och koncernchef på Atlas Copco, VD och koncernchef för Electrolux och styrelseordförande för Electrolux, Ericsson och Unilever. Han är en av de tyngsta Sverige har när det gäller företagsledning och han har varit med länge. Här är hans ord till Botkyrkas entreprenörer.